Hideg cékla leves kefirrel

Írta:
Nemcsak a színe nagyszerű ennek a hűs levesnek, hanem az íze is bomba jó. Húsvétkor stílusosan főtt tojással tálalhatjuk. Hűtőben jól eláll, ezért egész ünnepek alatt ehetünk belőle.

Hozzávalók:

- 3 kis cékla, körülbelül teniszlabda nagyságú
- 2 kis uborka
- 4-5 piros retek
- 2 szál zöld hagyma, felaprítva
- 3-4 evőkanál finomra vágott friss kapor
- 1 liter kefir
- 1 evőkanál reszelt torma
- só, ízlés szerint
- frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
- 2-4 tojást

Elkészítés:

1. Mossuk meg a céklákat, csomagoljuk be alumínium fóliába és 200 C-os sütőben süssük 45 percig, amíg megpuhulnak.

Hagyjuk teljesen kihűlni, majd reszeljük durvára.

2. Főzzük keményre a tojásokat, majd ezeket is hagyjuk kihűlni. Szeleteljük és tegyük félre.

3. Mossuk meg az uborkát és a retket, és vágjuk apró kockákra.

4. Egy nagy tálba tegyük bele a reszelt céklát, keverjük hozzá a kefirt. Fűszerezzük tormával, kaporral, sóval, borssal. Adjuk hozzá az uborkát és retket. Citromlével ízlés szerint kicsit savanyíthatjuk.

5. Szolgáljuk fel hidegen, főtt tojás szeletekkel a tetején, kaporral megszórva, tejszínnel megcsorgatva. Hűtőben jól eláll 1-2 napig.