Mennyei kávévariációk, hogy a hideg napok is jól induljanak

Írta:

Ha hozzám hasonló vagy, te sem tudsz reggel elindulni kávé nélkül. Még rosszabb, hogy igazi édesszájúként annyi tejjel, cukorral és egyéb ízesítővel fogyasztom a forró italt, mintha desszertet reggeliznék. De ennyi jár, nem? Szerintem néha nyugodtan bűnözz ezekkel a finomságokkal!

Csokoládés kávé

Kép forrása: zszywka.pl

1/5 Csokoládés kávé

Főzz le egy adag eszpresszót, közben forralj fel egy fél csésze tejet, és keverj el benne egy kiskanál cukrozatlan kakaóport. Öntsd fel a kakaós tejjel a kávét, majd ízlés szerint ízesítsd cukorral, édesítőszerrel. Ha van tejhabosítód, akkor a kakaót kicsit fel is habosíthatod, mielőtt a kávéhoz öntöd.

Az ital tetejére tegyél pillecukrot, úgy, hogy előtte a gázláng fölött, villára tűzve kicsit megkaramellizálod. Vigyázz, hogy a villa ne melegedjen át, és azt is tartsd szem előtt, hogy a cukorka nagyon gyorsan pirulni kezd, ne égesd oda!

Végül ízlés szerint meglocsolhatod még csokiszósszal, sőt akár csokireszeléket is szórhatsz rá. Miért ne?

Fahéjas latte

Kép forrása: tumblr.com, black-magic

2/5 Fahéjas latte

A fahéjas latte készítéséhez egy adag eszpresszót keverj el fél csésze langyos tejjel, majd adj hozzá ízlés szerint édesítőszert vagy cukrot.

Az egészet hintsd meg egy csipet fahéjjal, ánizzsal, és frissen reszelj bele egy egészen kevés szerecsendiót, szinte csak az illata kedvéért.

Ha szeretnéd, és persze ha megteheted, egy kupica mandulalikőrt, vagy akár rumot is löttyinthetsz a kávédba, garantáltan jobb kedvre derülsz tőle, és a vérkeringésedet is felpezsdíti!

Tojáslikőr kávé

Kép forrása: ninjakitchen.com

3/5 Tojáslikőr kávé

A tél kedvenceit egyesíti ez az ital, amit akár alkoholmentes változatban is elkészíthetsz.

Főzz le egy csésze eszpresszót, keverd el két teáskanál cukorral, egy csipet szerecsendióval, egy csésze felmelegített tojáslikőrrel, és halmozz tejszínhabot a tetejére.

Ha alkoholmentesen fogyasztanád az italt, akkor tojáslikőr helyett sűrű tejszínt és egy tojássárgáját, valamint vaníliás cukrot is összefőzhetsz, alapos elkeverés után.

Pirított kókuszos mokka

Kép forrása: favim.com

4/5 Pirított kókuszos mokka

Egy csésze kávét keverj el ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral, és egy kevés mandulaaromával. Az egészet öntsd fel fél csésze felmelegített kókusztejjel, vagy kávétejszínnel.

Egy közepes méretű serpenyőt hevíts fel, és teríts el benne fél csésze kókuszreszeléket. Néhány mozdulattal forgasd át, hogy minden oldala átpiruljon, majd hagyd egy kicsit hűlni.

Közben egy adag tejszínből és ízlés szerinti cukorból verj kemény habot, és kanalazd a kávé tetejére. Végül szórd meg az egészet a pirított kókuszreszelékkel, és locsold meg egy kevés csokoládésziruppal.

Fehércsokis latte

Kép forrása: stylemepretty.com

5/5 Fehércsokis latte

2,5 dl tejet keverj el 1 dl habtejszínnel, és melegítsd őket össze. Szórd meg egy teáskanál fahéjjal, és várj, amíg felforr. Ekkor szórj bele 10 dkg apróra vágott fehércsokit, és folyamatosan kevergetve várj, amíg a csoki felolvad. Amikor kész, tedd félre.

Egy kis lábasban olvassz fel 3 dkg vajat, piríts meg rajta 6 dkg cukrot, majd amikor már karamellizálódott, öntsd fel 1 dl tejszínnel, és kevergesd, míg a cukor elolvad. Végül hintsd meg egy nagy csipet sóval.

A csokis tejet öntsd csészébe, óvatosan csurgass hozzá egy kis adag eszpresszót, majd kanalazz rá frissen felvert tejszínhabot, és locsold meg a karamellszósszal. Ha szeretnéd, díszítésnek még fehércsoki forgácsok is jöhetnek a tetejére.