Készítsd el házilag! 5 mennyei szörp, amit imádni fogsz

Írta: ,

Szörpöt készíteni nem csak jó mulatság, de az otthoni ital íze bármelyik bolti szirupét felülmúlja. Válogass hozzá érett szemeket, mert azoknak magasabb a cukortartalma, de ügyelj rá, hogy mindegyik egészséges legyen!

Klasszikus málnaszörp Kép forrása: onesweetmess.com

1/5 Klasszikus málnaszörp

Édes, piros, szirupos finomság, ami zizgő-pezsgő szódavízzel felöntve a legfinomabb! Az elkészítéséhez alaposan moss meg és válogass át 5 kg málnát. A szemeket törd meg kicsit a kezeddel, majd egy napig hagyd állni és levet ereszteni.

Ekkor egy nagyon finom, és persze tiszta textilen keresztül szűrd át a málnát, hagyd alaposan kicsöpögni, hogy minél több levet kinyerj. Minden literhez adj egy kilogramm cukrot és egy teáskanál borkősavat. Ekkora mennyiségből körülbelül 2-3 liter málnalére számíthatsz. Ekkor akár fogyaszthatod is a szörpöt, de a tartósításhoz forrald fel, majd 2-3 percnyi forrás után töltsd kifőzött, tiszta üvegekbe, szorosan zárd le őket, és dunsztkötésben hagyd kihűlni a finom szörpikét.

Frissítő mentaszörp Kép forrása: abeautifulplate.com

2/5 Frissítő mentaszörp

Fogj nagyjából 2 marék megtisztított mentát, és dobd bele 2 liter vízbe. 2 megtisztított, nem kezelt héjú citromot karikázz fel, és ezt is tedd a vízbe, majd az egész mehet a hűtőbe egy napig pihenni.

A következő napon szűrd le a vizet, adj hozzá 2 kg cukrot és 50 g citromsavat, majd az egészet forrald fel. A forrástól számított néhány percig még rotyogtasd a szirupot, majd jöhetnek a kifőzött üvegek, amiket megtöltesz a szörppel, mielőtt szorosan lezárod őket, és vastag ruhák vagy paplanok közé csavarva, lassan hagyod kihűlni.

Levendulaszörp Kép forrása: sugarandcloth.com

3/5 Levendulaszörp

Nem csak isteni üdítő készül belőle, a desszertek sztárja is lehet a levendulaszörp. Az elkészítéséhez 1 liter vízbe dobj körülbelül 2 marék levendulavirágot (figyelj arra, hogy olyat válassz, ami étkezési célra is megfelel!), majd forrald fel a vizet, és hagyd állni egy napig.

Másnap szűrd le, és a vízhez önts 1 kg cukrot, valamint facsard bele két citrom levét. Ismét forrald össze, majd néhány perc főzés után jöhetnek a csatos üvegek, és a már jól ismert dunsztolós technika. Ha szeretnéd, a levendula mellé tehetsz mentát vagy citromfüvet is, hiszen sokféle ízzel harmonizál ez a különleges, nyár estéket idéző finomság.

 

Epres-bazsalikomos szörp Kép forrása: foolproofliving.com

4/5 Epres-bazsalikomos szörp

Egy kg epret vágj apróra, önts rá körülbelül két evőkanál cukrot meg egy citrom kifacsart levét, majd egy éjszakára hagyd állni. Másnap egy finom és tiszta textilen vagy gézen keresztül alaposan csepegtesd le az eper levét, adj hozzá 3-5 dl vizet, hogy kevésbé legyen pürészerű, aztán keverj el benne literenként 1 kg cukrot, és az egészet forrald fel.

Néhány perc forrás után vedd le a szörpöt a tűzhelyről, dobj bele egy csokor bazsalikomot, és fedő alatt hagyd állni egy óráig. Ez után vedd ki a bazsalikomot, és töltsd a szörpöt tiszta, jól záródó üvegekbe.

Citromfűszörp Kép forrása: girlcooksworld.com

5/5 Citromfűszörp

Bármelyik szezonban elkészítheted, finom lesz süteményekhez is, és mennyeien frissítő! A citromszörphöz vágj karikára 2 citromot (olyat válassz, aminek nem kezelt a héja!), majd dobd őket 2 liter vízbe 2 csokor citromfű társaságában, és legalább egy éjszakára hagyd állni.

Másnap szűrd le a vizet, adj hozzá literenként 1 kg cukrot és egy teáskanál citromsavat, majd forrald fel. Forrástól számítva néhány percig főzd, majd öntsd tiszta, zárható üvegekbe, és dunsztold. Nem csak remek szörp lesz belőle, koktélokhoz is kiváló alapot ad.