5 forró ital a hideg napokra, amit pillanatok alatt elkészíthetsz

Írta: ,

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már alig várom a karácsonyi vásárokat, ahol órákig lehet bolyongani egy pohár forró itallal a kezünkben. Szerencsére egy hónap múlva már érezhetjük a fahéj és szegfűszeg illatát a belvárosban, de addig is megosztok veletek pár tuti ital receptet, melyeket élvezettel szürcsölhetsz majd a hideg napokon.

Vajsör Kép forrása: twoveggies.wordpress.com

1/5 Vajsör

Régóta szeretnéd megkóstolni az italt, amit Harry, Ron és Hermione iszogatott a Három Seprűben? Akkor jó hírünk van: semmilyen nagy varázslat nem szükségeltetik az elkészítéséhez!

Hozzávalók: 2,5 dl tej, 1 ek cukor (vagy valamilyen édesítő, ha diétás változatot készítenél), 10 dkg vaj, fahéj (ízlés szerint)

Első körben olvaszd fel a vajat, majd szórd rá a cukrot. Amikor a cukor elkezd barnulni, akkor ráöntheted a tejet. Várd meg, míg felforr, majd vedd le a tűzről. A végén pedig nincs más dolgod, mint fahéjjal ízesíteni.

Tedd be az egyik Harry Potter filmet, és máris Roxfort-ban érezheted magad!

Salep Kép forrása: mehmetates.com

2/5 Salep

Ez egy finom, krémes állagú török ital, ami nagy kedvenced lesz, ha egyszer kipróbálod. Az eredeti verzió alapja egy bizonyos orchidea fajta gyökerének őrleménye, de ez kukoricakeményítővel tökéletesen helyettesíthető, így elég, ha csak a sarki boltba ugrasz le az alapanyagokért.

Hozzávalók: 1 csapott ek kukoricakeményítő, 6 dl tej, 2 ek cukor vagy valamilyen édesítő, fahéj (ízlés szerint)

Szórd a kukoricakeményítőt egy kis lábasba, öntsd fel tejjel, majd keverd ki csomómentesre. Közepes tűzön, folyamatos keverés mellett forrald fel az italt, ami szerencsés esetben már besűrűsödött. A cukrot vagy édesítőt a legvégén add hozzá, és alaposan keverd bele. A végén jöhet a fahéj. Nem egy kalóriaszegény ital, de sokat tehetsz vonalaid megőrzése érdekében, ha fehér cukor helyett más, természetes édesítőt használsz, például nyírfacukrot.

Gesztenyés kakaó Kép forrása: abeautifulplate.com

3/5 Gesztenyés kakaó

Valljuk be, a gesztenye és a kakaó kombinációjából nem születhet rossz dolog, mivel mindkettő isteni finomság, ez a recept pedig önmagáért beszél.

Hozzávalók: 2 dl tej, 1 tk cukrozatlan kakaópor, 1 tk méz, 5 dkg gesztenyemassza, 0,5 dl habtejszín

A tejben keverd el a mézet és a kakaóport, majd forrald fel. Ezt a meleg italt turmixold össze a szobahőmérsékletű gesztenyemasszával. Ha forrón szereted, akkor még picit melegíthetsz rajta, de már ne főzd tovább. Nyugodtan átszűrheted a kakaódat, ha zavarnak a kisebb-nagyobb gesztenyedarabok, majd dúsítsd egy kis tejszínhabbal.

Pillecukorral vagy magvakkal díszítheted a tetejét.

Kurkumás kókusztej Kép forrása: danettemay.com

4/5 Kurkumás kókusztej

Szeretnénk azoknak is kedvezni, akik nem ihatnak tehéntejet, így nekik ajánljuk ezt a pikáns italt.

Hozzávalók: 2 dl kókusztej, 0,5 tk kurkuma, 1 csipet cayenne bors, 0,25 tk gyömbérpor, 1 tk méz, 1 tk fahéj

Melegítsd fel a kókusztejet (de csak langyosra, mert a méz nem szereti a forróságot), rakd bele a fűszereket és a mézet, majd botmixerrel keverd össze – kész is vagy!

Nem csak finom, de egészséges is, mivel a kurkuma csonterősítő és gyulladásgátló hatását a kókusz zsírjában feloldódva könnyen ki tudja fejteni.

5/5 Villámgyors puncs

A puncs a téli időszak jellegzetes itala, és a vendégeid biztosan odalesznek, ha ezzel fogadod őket.

Hozzávalók: 2 dl tej, 3 tk puncsos pudingpor, 1 tk nyírfacukor vagy más édesítő

A tejet melegítsd fel a mikróban forróra, utána add hozzá a pudingport és a nyírfacukrot (vagy édesítőt), majd keverd csomómentesre az így kapott meleg italt. Nem csak pénztárcabarát, de gyors és nagyon ízletes finomság.

Egy jó film mellé tökéletes nasi lehet.