Pár perc alatt elkészülnek és sosem hagynak cserben! – Mennyei virslis vendégváró falatkák

Írta: ,

Bár a virsli nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, azért mostanában már kifejezetten jó minőségű termékeket is vásárolhatsz belőlük. Most pedig eljött az idő, hogy ezt a vendégeid lenyűgözésére is felhasználd! A következőkben mutatunk pár igazán hasznos receptet, amikkel garantáltan "tízujjukatmegnyalják" típusú ízélményt nyújthatsz a rokonoknak, barátoknak. 

Csavard leveles tésztába Kép forrása: marthastewart.com

1/5 Csavard leveles tésztába

Az első mennyei ötlet máris megmutatja, ezeket a csodás falatkákat milyen egyszerűen elkészítheted.

Nincs más dolgod, mint a boltban fagyasztott leveles tésztát vásárolni (lehetőleg olyat válassz, ami eleve kisebb lapokból áll, így kevesebbet kell nyújtanod). Fektesd a tésztalapokat kilisztezett szilikon lapra, majd miután kinyújtottad őket, vágj belőlük kisebb téglalapokat – ezek szélességben és hosszúságban is nagyjából egyezzenek meg a virslik méretével.

Tekerd fel a tésztát, közepén a virslivel, majd kend meg felvert tojással az összes tésztagurigát.

Szórd meg reszelt sajttal, magvakkal, sóval és már be is teheted az előmelegített sütőbe. Tálalás előtt vágd kisebb darabokra (oldalasan szelve látványosabb), majd mustárral kínáld.

Jöhet a kelt tészta is Kép forrása: plainchicken.com

2/5 Jöhet a kelt tészta is

Ha már jobban belejöttél sütésbe, és több időt tudsz áldozni a vendégváró falatok elkészítésére, akkor a hagyományos leveles tésztán túl természetesen a kelt tésztákkal is kísérletezgethetsz.

Ennek nagy előnye, hogy könnyebben tudod ízesíteni az alapot, hiszen a kelt tésztához bármilyen fűszert hozzáadhatsz, ráadásul sokkal légiesebbek lesznek a finom falatok.

Ha a tészta elkészült, nyújtsd ki vékonyra, majd vágj ki belőle egyforma méretű háromszögeket.

Mindegyik tésztába tegyél egy-egy kisebb virslit, majd tekerd fel úgy, hogy a háromszög egyik csúcsa legyen kívül.

Felvert tojással vagy olvasztott vajjal kend meg az apró csomagocskákat, majd sütés előtt hagyd még őket egy kicsit kelni – így még látványosabbak és ízletesebbek lesznek.

Süsd meg bundában Kép forrása: marthastewart.com

3/5 Süsd meg bundában

Valljuk be a „corn dog”, nem éppen a legdiétásabb falat, amit a tányérodra kerülhet, de egyszerűen mennyei, vendégvárónak pedig egyenesen tökéletes.

A bundát egészen sűrű palacsintatésztából is elkészítheted, csupán adj hozzá némi sütőport és pirospaprikát.

De ha inkább a hagyományos receptre hagyatkoznál, akkor olyan tésztát készíts, ami kukoricaliszt alapú!

A tészta kikeverése után húzd nyársra a virsliket, forgasd meg őket egy kevés lisztben (hogy jól tapadjon a felületük), majd mártsd őket a masszába – végül forró olajban süsd mindet aranybarnára és ropogósra.

Természetesen nem csak egész virsliket süthetsz ezzel a módszerrel, hanem kisebb falatkákat is, ráadásul így a vendégek is jobban tudnak csipegetni, kóstolgatni, többféle mártást megízlelni.

Csodás virsli-muffinok Kép forrása: macaroniandcheesecake.com

4/5 Csodás virsli-muffinok

Amennyiben van egy sós alapú muffin tésztád, ezzel a megoldással könnyen új alapokra helyezheted a falatozást.

Ráadásul rendkívül egyszerű a dolgod, ugyanis miután kiadagoltad a formákba a tésztákat, csupán bele kell nyomnod a közepükbe egy-egy nagyobb karika virslit.

Ahogy sül a muffin, szépen megemelkedik a tészta, körülölve a húst, így a virsli falatkának csak a teteje fog kilátszódni – ha ügyes vagy, pontosan középen.

Természetesen akár egészen apróra felszelheted a virslit, sőt némi hagymát is tehetsz mellé, vagy belekeverheted a már nyers tésztába.

Így az ízek sokkal jobban összeérnek a sütés közben, és az egész tésztát átjárják!

Nyárson sült finomságok Kép forrása: kraftrecipes.com

5/5 Nyárson sült finomságok

Ha megpróbálsz figyelni a saját és vendégeid alakjára, de a virslikről nem akarsz lemondani, akkor ezt a rendkívül egyszerű előételt neked találták ki.

Óvatosan irdald be a virslik mindkét oldalát, majd húzd fel őket egy-egy pálcikára (természetesen itt is adott a lehetőség, hogy kisebb falatokat süss egyszerre, és azokat fogpiszkálóval kínáld fogyasztásra).

Nagyon kevés olajon süsd meg mindkét végüket ropogósra – ha rendelkezésedre áll nyílt láng, még ízletesebb lehet a végeredmény.

A finom falatokhoz különféle mártogatósokat kínálj, hiszen így még ezt a rendkívül hétköznapi fogást is változatossá és egyedivé teheted.

Ja, és ne feledd, a látvány óriásit dob egy étel élvezeti faktorán, szóval érdemes ügyelni az összhangra!