Puffasztó ételek



Puffasztó ételek
Tudd meg mely ételek okoznak kellemetlen puffadást. Puffadás ellen a legjobb egy négy napos diétát tartani, melyben kerüljük a következő gázas, has-felfújó ételeket:
Sós ételek

1/11 Sós ételek

Kerüljük a só vagy a só alapú fűszerkeverékeket és a magasan feldolgozott élelmiszereket. A sót vonzza a vizet, tehát a szokásosnál duzzadtabbnak érzed magad, ráadásul kellemetlen puffadást is okoz.

Nagy szénhidráttartalmú táplálék

2/11 Nagy szénhidráttartalmú táplálék

A szénhidrát alapvető energiaforrás, az izmoknak szükségük van a glikogénnek nevezett szénhidrátra. Minden gramm glikogén körülbelül 3 gramm vizet tárol. De hacsak nem készülünk egy maratonra, nem érdemes felhalmoznunk szervezetünkben a glikogént.

A szénhidrátok ráadásul könnyen puffadást okozhatnak. A csökkentett szénhidrátbevitellel megszabadulhatunk a feleslegesen tárolt folyadéktól és a kellemetlen gázoktól.

Brokkoli, karfiol, káposzta és sárgarépa

3/11 Brokkoli, karfiol, káposzta és sárgarépa

Nagyon tápláló zöldségekről van szó, de sajnos rettentően gázosak. Az ok, amiért ezek a zöldségek gázkeltőek az a raffinóz.

Ez egyfajta cukor, amely egész addig emésztetlen marad, amíg el nem éri a vastagbelet, ahol az erjesztett metán-termelő baktériumok felbontják. Sajnos nincs semmit amit tehetünk annak érdekében, hogy a brokkoli, káposzta vagy a sárgarépa ne okozzon puffadást.

Cukros italok

4/11 Cukros italok

A cukorhelyettesítő édesítőszerek mint a xylitol vagy maltit, gyakran megtalálhatók az alacsony kalóriatartalmú és szénhidráttartalmú italokban, de a süteményekben, cukorkákban vagy energiaszeletekben is jelen vannak.

Ez jót tesz alakunknak, de a hasunknak kevésbé, ugyanis puffadást és hasmenést is okozhatnak. Kerüljük őket.

Sült ételek

5/11 Sült ételek

A zsíros és különösen a sült ételek nehezebben emésztődnek meg, amitől nehezebbnek és puffadtabbnak érzed magad.

Próbáljuk a szükséges zsírokat telítetlen zsírsavak formájában fogyasztani (olívaolaj, olajbogyó, diófélék, magvak, avokádó, étcsokoládé) és kerüljük a zsíros sült húsokat.

Fűszeres ételek

6/11 Fűszeres ételek

A fekete bors, szerecsendió, chili, hagyma, fokhagyma, mustár, torma, ketchup, csípős szószok, ecet mind serkentik a gyomorsavat, ami irritációt okozhat és puffadáshoz vezethet.

Szénsavas italok

7/11 Szénsavas italok

Mit gondolsz hol távoznak a buborékok? A legtöbb gáz a hasban szabadul fel, ahonnan csak két kiút van.

Ha könnyűnek szeretnénk érezni magunkat, igyunk natúr ásványvizet, gyümölcsös vizet, amelytől garantáltan lapos marad a hasunk!

Savas italok

8/11 Savas italok

Az alkohol, kávé, tea, forró kakaó és savas gyümölcslevek mind magas savtartalommal rendelkeznek és puffadáshoz vezetnek. Igyuk ezeket az italokat mértékkel.

Laktóz

9/11 Laktóz

A tejben és a tejtermékekben természetes cukrok vannak. A laktóz-tartalmú élelmiszerek, mint a sajt, tejföl, joghurt és fagylalt gázakat okoznak, ami puffadáshoz vezet.

A tejben (legyen az zsírmentes vagy zsíros) sokkal több a laktóz, mint a sajtban vagy joghurtban, ezért a tejbevitelt korlátozzuk.

Rágógumi

10/11 Rágógumi

Valószínüleg nem veszed észre, de amikor rágod a rágógumit levegőt nyelsz le. Minden ami levegő, a gyomorban puffadást okoz, kényelmetlen nyomást, ami tágítja a hasat.

...És azok az ételek, amelyeket fogyaszthatsz

11/11 ...És azok az ételek, amelyeket fogyaszthatsz

- Minden magvat, diófélét, quinoát (nem sózva vagy édesen)

- Hal és marhahús, füstölve, pácolva, főzve (nem feldolgozva)

- Rizs, zab, műzli (hozzáadott maláta nélkül)

- Natúr joghurt, lágy sajt

- Tojás

- Friss zöldségek, burgonya, paradicsom

Címkék: puffadés, élelmiszer, gáz

Szólj hozzá!

comments powered by Disqus

Kapcsolódó cikkek