Lehet, hogy laktózérzékeny vagy? Íme egy kis segítség, amivel kiderítheted

Írta: ,

Manapság sokat hallasz a laktózérzékenységről, sőt egyre több helyen találkozol laktózmentes termékekkel – ez nem véletlen, hiszen egy új kutatás szerint a Föld lakosságának 75%-a szenved ettől a betegségtől, persze sokan egyáltalán nem is tudnak róla. Ha tudatosan figyelsz a testedre, időben jelzi, ha valami gond van, így már az elején észreveheted, ha ráismersz néhány tünetre! Lássuk, mik ezek!

Mi is valójában a laktózérzékenység?

1/7 Mi is valójában a laktózérzékenység?

A laktózérzékenységet a 21. század népbetegségeként is szokták emlegetni, hiszen egyre többen fedezik fel magukon a tüneteket és egyre többen kényszerülnek különböző diétákra.

A laktóz valójában a tejben található cukor, amit súlyosabb esetben egyáltalán nem képes lebontani a szervezeted, jobb esetben – azaz a laktózérzékenység enyhébb verzióinál pedig – nehezebben megy végbe ez a folyamat, amit különböző kellemetlen mellékhatások kísérnek.

De mik is ezek valójában?

A leggyakoribb tünetek

2/7 A leggyakoribb tünetek

A laktózérzékenység tünetei a probléma súlyosságától függően változhatnak, így lehet, hogy nálad egy-egy tünet egyáltalán nem jelentkezik, míg a többi sajnos erősen jelen van.

Tipikus például a hányinger, a hasmenés, a puffadás, az erős alhasi vagy gyomorfájdalom, görcsök, de előfordulhatnak kiütések, bőrproblémák vagy fejfájás is.

Tipp: Figyeld meg, hogy ezek a tünetek együtt járnak-e valamilyen ételek együttes vagy nagyobb mennyiségű fogyasztásával, így kiszűrheted, hogy mire vagy érzékenyebb és mit érdemes elkerülnöd az étkezéseid során.

 

Nem csak a tejtermékekre kell figyelni! Kép forrása: eslamoda.com

3/7 Nem csak a tejtermékekre kell figyelni!

Sokan abba a hibába esnek, hogy ha azt gyanítják, hogy laktózérzékenyek, akkor csak a tejtermékek fogyasztására figyelnek oda, és ha más ételek esetén is tapasztalnak hasonló tüneteket, azt teljesen más problémának tulajdonítják.

Az a rossz hírünk van, hogy a laktóz nem csak a tejtermékekben, de egyes pékárukban, szószokban, feldolgozott húsokban, hüvelyesekben, reggeli gabonapelyhekben és levesekben is megtalálható.

Tipp: Szerencsére manapság már mindenre rákerülnek a laktózérzékenységgel kapcsolatos értékek, így még ha csak sejted, hogy érzékeny vagy, akkor is érdemes figyelni a címkéket és kerülni a laktózt tartalmazó termékeket.

Egyes ételek kizárása Kép forrása: theworktop.com

4/7 Egyes ételek kizárása

Ha kiderült, hogy valóban laktózérzékeny vagy, akkor se keseredj el, nem a világ vége sújtott le rád, csak mostantól egy kicsit nagyobb odafigyelést igényel majd az étkezésed.

Mostantól érdemes a megszokott tejtermékek – tej, joghurt, tejföl, sajtok, vaj, tejszín, tejalapú édességek – helyett vagy a laktózmentes változatokat keresned a boltokban vagy olyan alternatívák után nézni, melyek nem tartalmaznak laktózt.

Ne aggódj, mindenből találsz már laktózmentes verziót a polcokon, amikkel érdemes kísérletezni, hiszen mindegyiknek egy kicsit más az íze, más, mint, amit eddig megszoktál.

 

Egy új életmód bevezetése Kép forrása: theendlessmeal.com

5/7 Egy új életmód bevezetése

Ha éppen most tudtad meg, hogy laktózérzékeny vagy, akkor lehet, hogy elsőre pánikolsz, és azt sem tudod, hogy mi lesz, de nyugodj meg, csak egy kis életmódváltásra van szükséged.

A legegyszerűbb, ha rászoksz arra, hogy egyre többet főzz otthon, hiszen így biztos lehetsz benne, hogy csak olyasmit eszel majd, amitől nem leszel rosszul.

Ha pedig van néhány dolog, amiről nem szívesen mondasz le, akkor csak keresd meg a számodra megfelelő alternatíváját, és vezesd be ezeket az étrendedbe.

Vaj helyett használj kókusz-vagy mandulaolajat, sütéshez avokádót, tehéntej helyett szója-, rizs-, kecske-vagy kókusztejet és figyelj arra, hogy továbbra is változatosan és egészségesen étkezz!

Van megoldás! Kép forrása: helloglow.co

6/7 Van megoldás!

Ha már egy kicsit belejöttél abba, hogy hogyan főzz laktózmentes alapanyagokkal vagy a tejtermékek különböző alternatíváival, akkor már csak azzal kell valahogy megbirkóznod, amikor nem otthon vagy.

Lehet, hogy előfordul, hogy épp nem tudsz magadnak ételt készíteni vagy étterembe mentek, és nem tudod, hogy mit ehetsz és mit nem.

Ilyenkor mindig legyen nálad egy bogyó, amit, ha bekapsz, a szervezeted máris könnyebben lebontja az esetlegesen bevitt laktózt.

A gyógyszertárakban számos alternatívát találhatsz, így, ha szeretnéd elkerülni a rosszullétet, jó, ha mindig fel vagy szerelkezve egy kis erősítéssel.

Mit tehetsz még? Kép forrása: thegirlonbloor.com

7/7 Mit tehetsz még?

Nyilvánvaló, hogy ezentúl kevesebb tejterméket fogsz fogyasztani, ami bár megvéd a rosszullétektől, de így arra külön kell figyelned, hogy azokat a vitaminokat és tápanyagokat továbbra is bevidd a szervezetedbe, amiket eddig a tejtermékek biztosítottak számodra.

Ilyenek például a kefírben és joghurtban található probiotikumok, amelyek az emésztésedet és a gyomrod egyensúlyának megőrzését segítik.

Fontos továbbá a K-vitamin, illetve a megfelelő kálcium bevitel is, amit mostantól például több brokkoli, kelkáposzta, halfélék, uborka vagy bazsalikom fogyasztásával tudsz pótolni.