Csonterősítő és fogyasztó csodazöldség – A csicseriborsó jótékony hatásai

Írta: ,

A Földközi-tenger vidékéről és a Közel-Keletről származó finomságot arrafelé garbanzo bab néven is ismerik. Az olasz, a görög, az indiai, az arab, a spanyol és a portugál konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, de Magyarországon is egyre többen szeretik. Összegyűjtöttünk néhány érvet, hogy miért érdemes belőle enni!

Rendkívül gazdag tápanyagokban

1/7 Rendkívül gazdag tápanyagokban

Figyelem, jó sok szám következik! Mivel a százgrammos mennyiség megállapítása konyhamérleg nélkül nehézkes, inkább úgy mondjuk, hogy egy csészényi sült csicseriborsó 269 kalóriát, 45 g szénhidrátot, 15 g fehérjét, 13 g rostot és 4 g zsírt tartalmaz, koleszterinből pedig semennyit.

Ez a mennyiség a napi ajánlott minimum káliumbevitel felét, kalciumbevitel 21%-át, vasbevitel 69%-át, B6-vitamin bevitel 55%-át és magnéziumbevitel 57%-át fedezi. Sőt, még C-, A- és K-vitamin, illetve cink, mangán és szelén is van benne.
Cukorbetegség ellen

2/7 Cukorbetegség ellen

Kutatások bizonyítják, hogy a rostban gazdag táplálkozás csökkenti a diabéteszesek vércukorszintjét – legyen szó akár 1-es, akár 2-es típusú kórról.

Az egészséges szervezet inzulinválasza, tehát cukoranyagcseréje is javul, amennyiben naponta legalább 20 g élelmi rostot elfogyasztasz. 

(A párodnak és az apukádnak ennél többre van szüksége, hiszen férfiaknak 30-38 g-ot javasolnak.)
Az erős csontokért

3/7 Az erős csontokért

A csicseriborsóban lévő vas, a foszfát, a kalcium, a magnézium, a mangán, a cink és a K-vitamin mind hozzájárul ahhoz, hogy megtartsd a csontsűrűségedet, illetve szükség esetén akár növeld. 

A kalcium és a foszfát egyensúlya adja meg, hogy a szervezeted milyen gyorsan és milyen hatékonyan képes csontszövetet „gyártani”. 
Egyensúly alatt azt értjük, hogy a túl csekély és a túl bőséges bevitel ugyanúgy gyengébb csontokat eredményezhet. K-vitamin hiány esetén pedig sajnos megnő a törésveszély, amivel nemcsak időskorban érdemes tisztában lenned.
A jó vérnyomásért

4/7 A jó vérnyomásért

A csicseriborsó nátriumszegény alapanyagot jelent a konyhában, amelyet akár só hozzáadása nélkül, más fűszerekkel is ízesíthetsz. 

A nemzetközi ajánlások szerint naponta legfeljebb 4,7 g nátriumot szabadna bevinned a szervezetedbe, ám becslések szerint a felnőtt lakosság kevesebb, mint 5%-a abszolválja ezt. 
A többiek akár jelentősen túllépik a mennyiséget, amivel hatalmas terhet rónak a szívükre és az érrendszerükre.
Rákmegelőző hatás

5/7 Rákmegelőző hatás

A szelén olyan ásványi anyag, amely természetes körülmények között nincs jelen a legtöbb zöldségben is gyümölcsben – a csicseriborsóban azonban találsz belőle! Kulcsfontosságú a májfunkciók szempontjából, hiszen képes megszabadítani a szervezetet a rákkeltő anyagoktól

A szelén emellett gyulladás- és tumorméret-csökkentő hatású. A csicseriborsóban lévő folsav pedig a DNS regenerációját segíti elő, ami ugyancsak előnyös a daganatmegelőzés szempontjából.
A zökkenőmentes emésztésért

6/7 A zökkenőmentes emésztésért

A csicseriborsó magas rosttartalma hozzájárul a székrekedés megelőzéséhez, valamint elősegíti a rendszeres székletürítést. 

A benne lévő nem oldódó élelmi rostok tehát nemcsak a vércukorszintednek tesznek jót, hanem az értékes tápanyagok teljesebb felszívódásának és a salak gyorsabb kiáramlásának is. Az eredmény? Laposabb has és jobb közérzet. Már rövidtávon is megéri!
Jóllakva fogyhatsz vele

7/7 Jóllakva fogyhatsz vele

A már sokszor említett élelmi rostoknak hatalmas szerepük van az egészséges testsúly elérésében és megtartásában. Amennyiben eleget viszel be belőlük, könnyedén elősegítheted a hosszabban tartó jóllakottság-érzetet, ezáltal csökken a teljes kalóriabeviteled. 

Arról nem is beszélve, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása – a megfelelő súllyal egyetemben – eleve csökkenti a metabolikus szindróma, s a korai halálozás kockázatát.

Meghoztuk a kedved a csicseriborsó-evéshez? Jó étvágyat hozzá!