A legalacsonyabb szénhidráttartalmú lisztkeverékek – Gondold újra a diétád!

A legalacsonyabb szénhidráttartalmú lisztkeverékek – Gondold újra a diétád!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A legalacsonyabb szénhidráttartalmú lisztkeverékek – Gondold újra a diétád!

Az egyik legnehezebb dolog a diéta alatt lemondani az édességekről, illetve a liszt alapú élelmiszerekről: a pogácsáról, a pizzáról, a ropogós melegszendvicsekről… Szerencsére manapság már egyáltalán nem muszáj, hogy ezeket a falatokat teljesen kizárd az étrendedből, bár az tény, hogy meg kell reformálnod a receptjeidet.

Megérik a pénzüket?

Még mindig az él a köztudatban, hogy a szénhidrát- és kalóriacsökkentett, rostban gazdag lisztek nagyon sokba kerülnek, pedig ez az állítás nem feltétlenül állja meg a helyét.

Valóban igaz, hogy nem a legalacsonyabb árkategóriájú alapélelmiszerek, de mindig a kilós árat kell nézni, innentől kezdve pedig minden csak viszonyítás kérdése.

A különféle csokoládék és chipsek is 2-3000 forint körül mozognak, akkor ugyanennyit miért sajnálnánk egy olyan alapanyagra, amiből megannyi ételt tudunk készíteni?

További pozitívum a drágább lisztek oldalán, hogy a legtöbb recepthez csupán néhány gramm kell belőlük, de az alapanyagok még így is sokkal hosszabb távon eltelítenek, mintha hagyományos ételeket készítenél.

Kevés szénhidrát, magas rostok

Tulajdonképpen ebben a kombinációban rejlik a „diétás” lisztek titka.

A hagyományos búzalisztek energiatartalma kb. 365 kcal (szénhidráttartalmuk 77 g), miközben rostból csupán 4 grammot tartalmaznak – de nem csupán ezért kell vigyázni velük, a különféle receptúrák miatt sem árt az óvatosság.

Az eleve magas értékekhez a legtöbbször még hozzá kell adni jó néhány dekagramm margarint és cukrot, így nem csoda, végül milyen magas kalóriaértékek jönnek ki, nem beszélve arról, hogy valódi inzulinbomba kerül a tányérra.

Utóbbi nem csupán megterheli a szervezetet, könnyen farkaséhséget is generálhat.

Most pedig nézzük meg a legalacsonyabb szénhidráttartalmú lisztkeverékeket!

Szoó Judit

Szoó Judit az elsők közé tartozott, akik csökkentett értékű lisztekkel rukkoltak elő. 

A Szoó Judit kilófaló lisztkeverék 380 kalóriát, 55,3 gramm szénhidrátot tartalmaz, cserébe viszont csak 830 forint.

A hagyományos búzaliszthez képest a szénhidrát több, mint 20 grammal kevesebb. (A vásárlásnál legyél figyelmes, Judit más lisztet ajánl a kelt tésztákhoz, mást a kenyerekhez.)

További pluszpont Judit oldalán a kedvező ár, illetve a számtalan bevált recept, amikből nem csupán a blogon szemezgethetsz, hanem akár a könyvet is megvásárolhatod.

Utóbbiak a diétás főételek mellett természetesen nassolnivalókat, édes és sós finomságokat, tortákat is tartalmaznak.

Norbi Update

A Norbi Update termékek között sok más mellett természetesen lisztkeverékek is találhatók. A fitneszguru nevével fémjelzett lisztek megállják a helyüket a felsorolásunkban, tekintve a kedvező értékeket.

A Norbi Update1 liszt 323 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, szénhidrátot viszont tényleg keveset, csak 35,4 grammot.

Rosttartalma magas, legalábbis jóval magasabb, mint a hagyományos búzaliszteké: 14,4 gramm.

A speciális lisztkeverékkel könnyen készíthetsz édes és sós nassolnivalókat, ételeket, számíthatsz a hosszantartó eltelítettségre és a szépen olvadozó kilókra. A keverék ára is elfogadható, 1400 forint.

Az Update1 Lowcarb Master Mix már jóval hatékonyabb lehet a diétádat illetően, 302 kalóriát, 5,8 gramm szénhidrátot és 30 gramm rostot tartalmaz, ami rendkívül kecsegtető. Ennek megfelelően az ára is borsosabb: 2500 forint kilogrammonként. Hátrány, hogy nem allergénmentes (glutént és szóját is tartalmaz).

Katus Food

Nem csupán Norbiék rukkoltak elő saját márkával, Katus Attila szintén élt ezzel a lehetőséggel.

Az ő lisztje szintén nagyon jó szénhidrátértékkel bír, csupán 34,1 grammot tartalmaz 100 grammonként, ami a korábban említett búzaliszt fele alatt van.

Rosttartalma nagyon magas, 25,3 gramm, de az energiatartalma hasonló, 348 kcal.

Az ígéret szerint ezt a lisztet is bátran lehet használni a finomliszt teljes kiváltására, ugyanis az állag és a végeredmény az eredetivel csaknem teljesen megegyezik – de természetesen sok más liszthez hasonlóan ezt is lehet keverni más alapanyagokkal.

Az ára kicsit drágább, 1600 forint, viszont cserébe alacsonyabb CH értékkel és több rosttal bír.

Dia-Wellness

A Dia-Wellness liszteket sokan ismerik, nem véletlenül: ezek a termékek már régóta képviseltetik magukat a piacon.

Meglehetősen kedvezőek az áraik, akár már 900 forintért vásárolhatsz tőlük kilós kiszerelésben.

Azok a keverékek, amik valóban jelentős szénhidrátcsökkentésen estek át, persze itt sem olcsóak.

A Dia-Wellness -50% CH már 1400 forint, de az adatai igencsak kecsegtetőek: 348 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, miközben szénhidrátból csupán 34,1-et, így ezzel valóban felére csökkentették a hagyományos lisztek értékeit.

Rosttartalmuk is jóval magasabb, 25,3 grammot tartalmaznak.

Ráadásul nagyon könnyű velük bánni, csaknem az összes hagyományos ételt el lehet készíteni a segítségükkel – ezúttal egészséges és diétás változatban.

Szafi Fitt

Szafi már jó néhány éve foglalkozik a diétás és alakbarát étkezéssel, immáron nem csak saját blogot vezet, tele megannyi recepttel, hanem különféle termékek előállításáról is gondoskodott.

Így születtek meg többek között a Szafi Fitt sós és édes lisztkeverékek.

Mindkét liszt paleo, és az ételek elkészítésekor csak és kizárólag folyékony alapanyagokat kell hozzájuk adnod.

A sós liszt 261 kalóriát, 38 gramm szénhidrátot tartalmaz, ára pedig 2200 forint. Az édesített lisztkeverék ugyanezekkel az értékekkel bír, viszont drágább, 2900 forint.

Szafi más lisztekkel is előrukkolt már ezek mellett, ilyen a Szafi Fitt zsírtalanított kókuszliszt, ami 259 kalóriát, 26,2 gramm szénhidrátot tartalmaz és 2300 forint.

Akár keverheted is

Ahogy az előző bekezdésekben láthattad, messze nem csak lisztkeverékeket vásárolhatsz, te magad is összeállíthatod a speciális alapanyagokat különféle alacsony szénhidráttartalmú lisztekből.

Ehhez azonban nem árt némi háttértudás, a kísérletezgetés pedig természetesen több pénzbe kerül.

A lisztkeverékek ezzel szemben tökéletesek számodra, ha kezdő életmódváltó vagy. 

Nézd át a webáruházakat, olvasd el a véleményeket (minden liszthez és bloghoz hozzá lehet szólni, így megnézheted, másoknak mennyire váltak be a keverékek).

Ezután tegyél te is egy próbát a számodra szimpatikus alapanyagokkal! Lehet, hogy csak ennyi hiányzik a kívánt testsúly eléréséhez.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!