Csokoládé különlegességek, amiket azonnal felfalnál

Írta: ,

Hogy is lehetne ellenállni a csokis különlegességeknek? Kényeztesd magad a következő édes csodákkal, melyeket otthon is elkészíthetsz!

Fűszerek

1/8 Fűszerek

Az első folyékony csokoládét pézsmával, chilli paprikával, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítették. Az ilyen fűszerezésű csokoládémáz adta a régi jó csokitorták felejthetetlen ízét.



Kezdőknek: Fűszerezz fahéjjal, de csak mérsékelten. Próbálj előszőr egy kiskanállal hozzáadni, keverd hozzá és ízlésed szerint adagolj még.

Haladóknak: Rózsabors, őrölt gyömbér, gyömbér lekvár és őrölt koriander. Minden az ízléseden múlik és a mennyiségeken.

Profiknak: Egy kis frissen őrölt bors a csokoládémasszába vagy egy csipetnyi chilli paprika a csokis sütibe.

Forró csoki fahéjjal

2/8 Forró csoki fahéjjal

Hozzávalók 4 személyre:

120 g főzőcsoki

400 ml tejszín

200 ml víz

3 csipet fahéj

2 csipet chilli paprika

1 teáskanál keserű kakaópor

Elkészítés:

Aprítsuk fel a csokoládét. Olvasszuk fel a tejjel és vízzel, kis lángon (gőz fölött még biztosabb).

Adjuk hozzá az átszitált kakaóport, fahéjat és chillit, majd jól keverjük el.

Tálaljuk egy nagy bögrébe.

A fahéjat gyömbérrel is helyettesítheted, úgy is nagyon finom!

A csokoládé és a gyümölcsök

3/8 A csokoládé és a gyümölcsök

Dupla élvezet, hisz mindkettő nagyon közkedvelt desszert. A csokoládéval bevont körte, alma, narancs nagyon jól működik.

Az összes téli gyümölcs, a kivi kivételével, nagyon jól illik egy meleg csokoládé desszerthez.

Ne feledkezzünk meg a szárított gyümölcsökről (mazsola, sárgabarack, datolya), amelyekhez ehetünk csokoládés teasüteményeket.

A sárga nyári gyümölcsök nem illenek össze a csokoládéval: sárgadinnye, kajszibarack, őszibarack.

Mártsunk citrusféléket (narancs, citrom, grapefruit) vagy piros gyümölcsöket (málna, eper) olvasztott narancsos csokoládéba.

A csokoládé fondübe mártott gyümölcsöket hagyhatjuk 1 órát állni, így a csokoládé rádermed.

Vaj nélküli csokoládé torta Kép forrása: Nestlé

4/8 Vaj nélküli csokoládé torta

A vajat könnyen helyettesíthetjük tejszínnel, joghurttal, ricottával, amelyek mindegyike változatos ízvilágot és textúrát kínál.

Azokban a süteményekben, amelyekben kakaópor van, használjunk inkább növényi olajat, mint vajat, mert így nehezebben szárad meg a sütemény.

Hozzávalók 6 személyre:

200g főző csokoládé, 3 tojás, 1 natúr joghurt, 100g cukor, 60g liszt, 60g mandula por, 2 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál sütőpor

Elkészítése:

Forrósítsuk fel a sütőt 180-210 °C-ra. Olvasszuk fel a csokoládét. Keverjük habossá a tojásokat a cukorral. Külön edénybe tegyük a mandulaport, lisztet, kakaót és sütőport. Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét a tojásokhoz, majd a lisztes keveréket.

Adjuk hozzá a joghurtot, és keverjük simára a tésztát. Öntsük a masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába. 25-30 perc alatt elkészül.

Csokoládé-vanília tekercs

5/8 Csokoládé-vanília tekercs

Hozzávalók 4 személyre:

300g liszt, 125g porcukor, 1 tasak vanília cukor, 200g puha vaj, 2 tojásfehérje, 20g kakaópor, 1 csipet só

Elkészítése:

Keverjük össze a lisztet, cukrot, vaníliacukrot és sót egy tálba. Kézzel gyúrjuk hozzá a vajat, amíg morzsás nem lesz. Adjunk hozzá egy tojásfehérjét és keverjük jól össze. Gyúrjuk labdává, és hagyjuk kihűlni egy óráig a hűtőben. Vágjuk ketté a tésztát, adjunk kakaót az egyik feléhez.

Nyújtsuk ki mindkettőt kb 3 mm vastagra. Kenjük be a vaníliás lapot a tojásfehérje felével, tegyük rá a kakaós lapot, majd ezt is kenjük be a maradék tojásfehérjével. Csavarjuk fel a tésztát és hagyjuk fél órát hűlni a hűtőben. Szeleteljük 5 mm-es szeletekre, majd tegyük be 200 °C-os sütőbe 20 percre. Hagyjuk kihűlni.

Csokipuding belsejű süti

6/8 Csokipuding belsejű süti

Hozzávalók 6 személyre:

250g főző csoki (minimum 53% kakaó)

175g vaj

125g porcukor

75g liszt

5 tojás

Elkészítése:

Melegítsük a sütőt 200 ° C-ra.

Olvasszuk meg a vajat a csokoládéval. Tegyük a lisztet, porcukrot egy tálba, majd keverjük jól össze a tojással.

Adjuk hozzá az olvasztott csokoládét és keverjük össze. Vajazzunk és lisztezzünk ki 6 muffinsütő edényt. Öntsük bele a masszát kb. a tálak 3/4-ig.

Süssük pontosan 7 percig. Azonnal tálaljuk (esetleg vanília fagylalttal, gyümölccsel).

Csokoládé truffle

7/8 Csokoládé truffle

Hozzávalók:

200g étcsokoládé, 100ml tejszín, 1 vanília rúd, 30g vaj, 5 evőkanál kakaópor

Elkészítése:

Törjük kis darabokra a csokoládét, majd olvasszuk fel egy edényben gőzölgő víz felett.

Öntsük a tejszínt egy edénybe, kaparjuk hozzá a vaníliát, keverjük össze és forraljuk fel.

Öntsük az olvasztott csokoládéra, keverjük jól össze. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, keverjük össze, majd hadjuk pihenni.

Adjuk hozzá a kakaóport, gyúrjunk golyókat belőle. Forgassuk kakaóporba és tálalhatjuk.

Csokoládé hab

8/8 Csokoládé hab

Hozzávalók:

180g étcsokoládé, legalább 70% kakaó

4 tojás

2 evőkanál tejszín

1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése:

Tálalás előtt legalább 6 órával hamarabb készítsd el. Olvaszd fel a csokoládét alacsony hőmérsékleten, add hozzá a tejszínt és mixereld össze.

Vedd le a tűzről. Válaszd külön a tojások sárgáját és add a csokis keverékhez. Verd fel a tojásfehérjét, majd add hozzá a vaníliás cukrot. Add hozzá a keverékhez.

Öntsd a desszertet különleges edénykékbe, hűtsd legalább 6 órán keresztül.