Sajtos zellergolyók – Próbáld ki mártogatóshoz vagy köretnek!

Írta:

Korábban egyáltalán nem szerettem a zellert. A húslevesen kívül semmihez nem is használtam, de még akkor sem ettem meg. Semmilyen formában nem képezte részét az étrendünknek. A dolog akkor fordult meg, amikor anyukám beleszeretett a sült zellerbe, és addig­-addig noszogatott, amíg én is megkóstoltam. Azóta függő vagyok.

Imádom a sült zellert csípős, pikáns fűszerekkel, más zöldségekkel együtt sütve, brassóinak elkészítve, mindenhogyan. Rájöttem, hogy megfelelő főzési/sütési technikával és fűszerezéssel a zeller erős íze tökéletesen egyensúlyozható, vagy akár teljesen el is nyomható. Ebben a receptben sem fogtok csalódni e tekintetben, ugyanis a végeredmény kicsit sem zeller ízű. :) Ezek a kis golyók nagyon finomak köretnek vagy mártogatóshoz. Pillanatok alatt elkészül, és nagyon alacsony kalóriatartalma van.

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű zeller (kb. 330 g pucolva)
  • 130 g reszelt light mozzarella (vagy trappista) sajt 
  • 1 evőkanál útifű maghéj (elhagyható)
  • egy csipet só
  • ízlés szerint fokhagyma őrlemény

Elkészítés:

  1. A zellert pucold meg, kockázd fel és sós vízben főzd puhára. (Ha fedő nélkül főzöd, elveszíti a zeller ízt, és nem lesz annyira erős.)
  2. Reszeld le a sajtot, vagy aprítógép segítségével aprítsd össze.
  3. Amikor megpuhult a zeller, add hozzá a sajthoz még forrón, és kezdd el vagy egy burgonyanyomóval, vagy az aprítógép segítségével összedolgozni – de figyelj, hogy ne pépesítsd, csak épphogy dolgozd össze!
  4. Közben ízlés szerint sózd és fokhagymázd.
  5. Egy ragacsos, nyúlós masszát kell kapnod. Ha túl hígra sikerül, adj hozzá egy evőkanál útifű maghéjat, és tedd félre 10 percre.
  6. Formázz vizes kézzel egyforma méretű golyókat belőle, és helyezd szilikonos (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe.
  7. 220 fokos sütőben süsd 25 percig, majd az utolsó 5 percben grillezz rá, hogy megpiruljon a teteje.

Kapcsolódó cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászólások
comments powered by Disqus