A legjobb házi alternatíva csirkemellsonka helyett

Írta: ,

Az ördög a részletekben rejlik. Ismerjük a mondást. Ez igaz az étkezésre is. Sokszor eszünkbe sem jut, hogy minden igyekezetünk ellenére olyan hétköznapi dolgokon csúszhatunk el a tiszta étkezést illetően, mint a vegeta, a gyümölcsjoghurt, vagy a felvágottak.

Nyilván, ha utána gondol az ember, azonnal tudja, hogy minden ilyen típusú étel tartósítószert, ízfokozókat, indokolatlan mennyiségű sót, cukrot és ki tudja még mit tartalmaz. Nekem ebből a szempontból az egyik „kedvencem” a csirkemellsonka.

Egy már jobb minőségűnek számító csirkemellsonkának is csupán 70% a csirkemell tartalma. Belegondoltál már, hogy mi lehet a másik 30%? Arról ne is beszéljünk, hogy ezeknek a felvágottaknak az ára általában drágább, mint maga a csirkemell filé. Akkor tegyük fel magunknak a kérdést, hogy miért is nem gyártjuk le házilag?

Őszinte leszek, én ez esetben is a legegyszerűbb, leggyorsabb megoldást kerestem, amivel viszonylag kevés a macera. És meg is találtam.

Hozzávalók:

  • egy egész csirkemell
  • bors
  • egész magos mustár
  • alufólia

Elkészítés:

  1. A csirkemellet előző este jó alaposan kend be sóval, borssal és a mustárral.
  2. Alufóliára helyezd el úgy a húst, hogy később henger alakban be tudd csomagolni.
  3. Görgesd fel az alufóliát jó szorosan, majd a végeit kicsit nyomkodd meg, hogy szabályosabb legyen a henger forma, és a végét csípd össze, mint egy szaloncukornak.
  4. Pihentesd így a befűszerezett húst egy éjszakán át (legalább).
  5. Süsd meg nagyjából 1 óra alatt 220 fokos sütőben.
  6. Egy óra után óvatosan bontsd ki a fóliát és még egy 10 percre tedd vissza a húst a sütőbe, hogy piruljon.
  7. FONTOS: hagyd kihűlni, és csak utána szeleteld fel. Így elkerülheted, hogy a puha hús szétessen szeletelés közben.

Megjegyzés:

Természetesen az ízesítéssel lehet játszani, készítheted olaszosra, vagy kakukkfűvel, rozmaringgal, vagy akár egész borssal, foghagymával. Variáld kedvedre.

Hűtőben napokig eláll, de mivel tényleg pillanatok alatt megvan, nem érdemes egyszerre nagy tételben készíteni.