Mindenki eheti, és az egyik legegészségesebb táplálék a világon. Sokféle étel készíthető belőle, mi két receptet emeltünk ki.
Tejpótló és C-vitamin forrás
A brokkoli a karfiol közeli rokona, az íze is hasonló, de fűszeresebb. Ráadásul azonos kalóriamennyiség mellett ötször annyi kalciumot, kétszer annyi vasat és négyszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a karfiol.
Már egy 20 dkg-os brokkoliadag biztosítja a napi C-vitamin szükségletedet. Ha nem fogyasztasz tejet, a brokkoli kiváló kalciumforrás lehet számodra.
A brokkoli alacsony szénhidráttartalmú, ezért a cukorbetegek is korlátlan mennyiségben fogyaszthatják.
Rákellenes zöldség
Ha nyersen szeretnéd enni, inkább a külső rózsákat válaszd. A szárban és a torzsában ugyanis puffasztó hatású anyagok vannak.
A kén a káposztafélék nagy előnye, mert antioxidáns, véd a ráktól, a baktériumoktól, a gombáktól. Az érelmeszesedés és a rákos megbetegedések elkerülését leginkább elősegítő tíz zöldségféle rangsorában az elsők között van.
Magas kálium- és alacsony nátriumtartalma miatt érdemes szív- és vesebetegeknek gyakran fogyasztani.
Nevének jelentése: ág, kar
A brokkoli eredetileg Kis-Ázsiából származik. Hajósok hozták magukkal Dél-Európába, és az itáliai konyha részévé vált. Már a korai római szakácskönyvekben is vannak brokkolireceptek.
A brokkoli elnevezés latin eredetű, az „ág” vagy „kar” szóra vezethető vissza, amivel a növény külsejére kívántak utalni. A legtöbb brokkolifajta zöld, de létezik fehér és ibolyaszínű változata is.
Európa középső és északi vidékein az 1960-as években terjedt el.
Brokkolis-tejszínes tészta
Hozzávalók (4 személyre)
50 dkg brokkoli
2 gerezd fokhagyma
20 dkg sajt
1 dl tejszín
36 dkg metélt tészta
A brokkolis-tejszínes tészta elkészítésének módját itt olvashatod.
Sült brokkoli
Hozzávalók (4 személyre)
60 dkg brokkoli
12 szelet ementáli sajt
4 szelet (füstölt) sonka
1 evőkanál vaj
1 csipet szerecsendió