Az álmatlanság okai és megelőzése

, 2011. június 27
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz
Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

1 / 5 Az alacsony kalóriájú diéta

Az alvásszakértők szerint, ha szigorúan ragaszkodsz a napi kalóriabevitelhez, lehetséges, hogy éjjel arra ébredsz, hogy éhes vagy. Az extrém diétákkal gyakran tabletták szedése is jár, melyek koffeint tartalmazhatnak, így álmatlanságot okoznak.

Természetesen, megoldható, hogy ragaszkodj a diétádhoz és ki is pihend magad. Amit tenned kell nem más, mint a tervezés. Naponta legalább 3-4 alkalommal vegyél magadhoz fehérjét, az utolsót körülbelül 3 órával alvás előtt. A fehérjében gazdag ételek, mint a sajt vagy a mogyoróvaj segítenek szinten tartani a vércukorszintet és tovább érzed magad jóllakottnak tőlük. Amennyiben, okosan diétázol, azonban az éjszaka közepén arra ébredsz, hogy éhes vagy, fordulj orvosodhoz.

Következő lap »
A növekvő család

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

2 / 5 A növekvő család

A szülést követő időszakban az új anyukák érzékenyek lehetnek az alvás tekintetében az ösztrogén szint változásai miatt. Ha egy kis extra alvásra vágysz, egy újszülött mellett akkor tudod megvalósítani, ha akkor alszol, amikor ő.

Továbbá, próbáld meg csökkenteni a nappali etetések számát, mert azok a babák, akik naponta nagyon gyakran esznek, ugyanerre a programra vágynak az éjszaka során is. A gyerek jól alszik, te mégsem tudod kipihenni magad, mert a tested megszokta, hogy éjjel többször is fel kell kelned. Így nem tudod átaludni az éjszakát. Azonban muszáj visszaállítani a belső órát. Lefekvés előtt olvass, feküdj le és kelj fel minden nap ugyanabban az időben, és tölts minél több időt odakinn a reggeli napsütésben.

Következő lap »
A férjed

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

3 / 5 A férjed

Ha a férjed állandóan rugdos az ágyban vagy hangosan horkol, ideje lenne elküldened egy vizsgálatra, mert ezek a jelek alvási rendellenességre utalnak, melyek nagyon elterjedtek világszerte.

Szerencsére ezek a panaszok ma már gyógyíthatóak, vas- és vitaminpótló étrend kiegészítőkkel, az életstíluson való változtatással és gyógyszerek félíratásával. Egyes esetekben a légzéssel kapcsolatos alvászavar műtéti beavatkozást követel, ezért fontos felkeresni egy orvost. Közben, gondolkodj el azon, hogy ideje lenne beszerezni egy jó matracot és néhány füldugót, így nem fog felébreszteni férjed forgolódása és horkolása!

Következő lap »
Az éjszakai bagoly szokásaid

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

4 / 5 Az éjszakai bagoly szokásaid

Ha időt szeretnél fordítani magadra miután mindenki elaludt, hosszútávon nem a legjobb ötlet éjjel fenn maradni. Ha késő éjszaka próbálsz meg időt szakítani magadra és megfosztod magad az értékes alvástól, csak magadtól rabolod el. Ha krónikusan megfosztod magad az alvástól, nem alszol legalább 7-9 órát éjjelente, nem tudod majd a maximumot kihozni magadból.

Ha este későig szeretsz ébren maradni és relaxálni, készülj fel a következményekre: csökkent mentális teljesítmény és álmosság. Jobban jársz tehát, ha időben lefekszel és inkább napközben fordítasz egy kis időt magadra, például reggel. Ha sokáig kell fenn lenned, legalább hetente egy éjszaka iktass be hosszabb alvásidőt, így kicsit pótolhatod a hét többi napján kimaradt alváshiányt. Továbbá, a nők számára ajánlott hétvégenként délután 20-30 percet aludni.


Következő lap »
A magas stressz szint

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

5 / 5 A magas stressz szint

A nehézkes alvás a stressz legismertebb jele. Ráadásul, az alváshiány még inkább feszültté és szorongóvá változtathat. Azonban, szerencsére néhány egyszerű módszerrel könnyedén ki lehet jutni ebből az ördögi körből. Határozz meg egy szigorú alvási rutint: minden este próbálj meg ugyanabban az időben lefeküdni, reggel pedig ugyanabban az órában felkelni.

Ezeket az időpontokat igyekezz még hétvégén is betartani. Körülbelül 90 perccel az alvásidő előtt kezdj el ráhangolódni az alvásra. Vedd fel a pizsamád, moss fogat, kapcsold ki a mobilod és a számítógépet és olvass valami könnyűt vagy hallgass zenét miközben nem csinálsz mást, csak pihensz egy székben. A kitűzött időben feküdj le és oltsd el a lámpát. Az ágyból már ne tévézz, az órát is úgy fordítsd, hogy ne lásd hány óra van. Ha ez a trükk mégsem válna be, van más választásod is.

A délutáni aerobik edzések megtisztítják a testet a stresszhormonoktól, az 1 órával alvás előtti meleg fürdő hatására hőmérsékleted csökken, mely elindítja az alvást, egy pár könnyű nyújtógyakorlat pedig segít ellazítani izmaidat alvás előtt.

Kapcsolódó:
Csak rosszul aludtál, vagy alvászavarod van?

Hirdetés
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz

Hozzászólások

Hírlevél ingyenes!

Ne maradj le a hét legérdekesebb témáiról!
Bien.hu facebook