A magyarok büszkesége – a puli

, 2012. július 7
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz
Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

1 / 8 Általános tulajdonságok

A kedves, felmosórongyra emlékeztető szőrgolyó játékos, értelmes és nagyon szereti a gyerekeket, ezért kiváló családi kedven lesz belőle. A területét meglepő vehemenciával védi, minden oda nem illő eseményt, és betolakodót jelez a gazda számára.

Mivel terelő ősei egész életüket a magyar pusztákban töltötték, így mozgásigénye nagy, ezért a kert mellett is igényli a rendszeres sétáltatást. Jelentősége tagadhatatlan, gondoljunk csak Fekete István művére, a Bogáncsra, vagy a jellegzetes magyarországi reklámfotókra, melyekről a szürkemarha mellett nem hiányozhat az örök társ, a puli sem.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

2 / 8 Története

A puli egyike a legősibb magyar terelőkutyáknak. Már az időszámításunk előtti 4. századból is maradtak sumer emlékek, melyeken ehhez nagyon is hasonló kutya ábrázolás látható. Őseinkhez ázsiai vándorlásuk során csatlakozott, és a Kárpát-medencébe már, mint megbecsült, hasznos segítőtárs érkezett.

Az 1900-as években azonban változott az életstílus, a legelők területe nagyban csökkent, így a puli kiváló munkájára már nem volt szükség. Sajnos, a kipusztulás szélére sodródott, de még idejében megmentette Raisits Emil fáradhatatlan munkássága. Keze nyomán a puli remekül beilleszkedett a társ-kutyák világába, és munkaállatból, sztár kedvenc lett.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

3 / 8 Bunda

Talán a legjellemzőbb ismertető jegye a pulinak a bundája. Kezdetekben a kölykök szőre selymes, hullámos, nagyon kellemes érzés megérinteni. Később, felnőtt korban zsinórosodik, vagy szalagosodik, így kialakul a jellegzetes megjelenése.

Sokszor kérdés, hogy a kutyus egyáltalán kilát-e a bundája alól, hiszen a homlokából a szemébe is tekintélyes mennyiségű szőr borul. A választ akkor kapjuk meg a legkönnyebben, ha eldobunk egy labdát a kutyának, ugyanis csupán egy villanást fogunk látni, majd figyelhetjük, ahogyan egy rongyszőnyegre emlékeztető dolog hasítja a levegőt, a kerek játék nyomában.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

4 / 8 Intelligencia

Nem véletlenül említik sokszor a pulival kapcsolatban a megdöbbentő intelligenciát. Mivel pásztor ősöktől származik, meg kellett tanulnia, hogy a gazda egyetlen szavára, intésére, de akár szemmozdulatára is tudja, mi a dolga.

Értelme kivételes, megdöbbentően tanulékony. ha rosszat is csinál, tudja, hogy nem szabadna, így amikor lebukik, megpróbál úgy tenni, mintha nem is ő lett volna, aki a tiltott dolgot csinálta.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

5 / 8 Család

A puli a tenyésztéseknek köszönhetően kifejezetten családcentrikus, remekül kijön a gyerekekkel, másik kutyákkal, macskákkal, görényekkel bármilyen háziállattal.

Az apró gondot az jelentheti, ha a másik fél nem díjazza a loncsos energiabomba játékos kedvét, így könnyen előállhat az a kép, hogy a másik állat szédülni kezd, miközben a puli körbe – körbe rohanja azt, csaholva jelezve, hogy játszani szeretne.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

6 / 8 Suli

A pulik kiválóan illeszkednek a kutyaiskolák szellemiségéhez, mivel gyorsan tanulnak, mozgékonyak és teljesítik a parancsokat, feltétel nélkül. tökéletes munkakutya válik belőlük, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a határőrség is hasznukat veszi.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

7 / 8 Engedelmesség

A kutya a gazdája minden szavát lesi, és a parancsokat feltétel nélkül, azonnal teljesíti. Ám figyeljünk oda, hogy a lelke nagyon érzékeny, rosszul viseli a szidást, a verést.

Ilyenkor elbújik, és megsértődik, csak hosszas kérlelés hatására hajlandó előjönni a búvóhelyéről, és ezután is percekig vakargatni kell, hogy hajlandó legyen foglalkozni velünk.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

8 / 8 Színek

A legjellemzőbb a fekete árnyalat, fotókon, festményeken, illusztrációkon ez a leggyakoribb megjelenése. A fajta azonban létezik fehér, szürke és fakó árnyalatokban is, melyek közül a két utóbbi kis híján teljesen eltűnt a palettáról.

Szerencsére a kitartó tenyésztés következtében ma már újra kezd visszatérni a köztudatba.

Hirdetés
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz

Hozzászólások

Hírlevél ingyenes!

Ne maradj le a hét legérdekesebb témáiról!
Bien.hu twitter