7 mérgező szobanövény, amellyel vigyáznunk kell

, 2012. május 24
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz
Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

1 / 7 Ciklámen

A gyönyörű, színes tavasz hírnök nagyon sok lakásban megtalálható, de azzal csak kevesen vannak tisztában, hogy bizony mérgező szépségről van szó. A veszélyesebb része a gumója, bár a szára is toxikus, de enyhébb mértékben.

Hányást, hasmenést, görcsöket, légzési nehézséget és átmeneti bénulást okozhat. Ha megtörtént a baj, azt, aki lenyelte a növényi részeket hánytatni kell, és sürgősen felkeresni az orvost.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

2 / 7 Dieffenbachia

A gyönyörű levéldísznövény komoly problémákat is okozhat. A buzogányvirágként ismert szépséget sokan tartják, így a balesetek előfordulásának lehetősége is nagy.

A növénynek gyakorlatilag minden része toxikus, a kiváltott tünetek pedig a torokban és a szájban égő, maró érzés, megduzzadó nyálkahártyák, nyelési nehézségek, beszédképtelenség. Segítségképpen rengeteg folyadékra lesz szükségünk, valamint forduljunk orvoshoz.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

3 / 7 Könnyezőpálma

Ennek a gyönyörű növénynek nincs különösebben szüksége földre, mivel a tápanyagot léggyökerei segítségével veszi fel. A sokszor a földig lógó érdekes részek, valamint a növény életében egyetlen egyszer bekövetkező virágzás jelenthet veszélyt. Ugyanis ez a két része erősen mérgező, még akkor is, ha az innen származó nedv a bőrrel érintkezik.

Bőrvörösség, a szájban égő érzés jelentkezik, a nyálkahártya duzzanata miatt nyelési nehézség és beszédképtelenség is előfordulhat. A testfelületről bő szappanos vízzel mossuk le a növény nedvét, és hamarosan javul a helyzet. Lenyelés esetén azonnal forduljunk orvoshoz.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

4 / 7 Mikulásvirág

A tél egyik leggyönyörűbb növénye a piros, rózsaszín vagy vajszínű levelekkel rendelkező, Mexikóból származó szépség. Sajnos azonban erősen toxikus is, ezért érdemes a gyerekektől távol tartani.

Mérgezés esetén bőrirritáció, lenyelésnél gyomorgörcs és hányás jelentkezhet. Bő vízzel le kell öblíteni a nedvet, valamint a folyadékpótlás is nagyon fontos.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

5 / 7 Jácint

A csodálatos illatával hódító virág szintén nem a veszélytelen szépségek sorát gazdagítja. A toxinokat a levele és a hagymája tartalmazza, ezekkel kell vigyázni.

Mérgezés esetén, hányinger és hányás jelentkezik, melyet nem szabad elmulasztani, ha lehet, akkor inkább jöjjön ki, aminek jönnie kell. A folyadékpótlás nagyon fontos, a tej kalciumtartalma is sokat segíthet. Ha azonban a helyzet nem javul, érdemes orvoshoz fordulni.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

6 / 7 Kroton

A gyönyörű, dús és érzékeny levéldísznövény az otthonok egyik legkedveltebb dísze.

A zöld, sárga és vörös levelek, amellett hogy igazán impozánsak, a szárral együtt olyan tejnedvet tartalmaznak, mely lenyelés esetén erős hányáshoz, hasmenéshez vezet. Hánytatással és folyadékpótlással segíthetünk azokon, akik megkóstolták a növényt.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

7 / 7 Leander

A gyönyörű, mediterrán hangulatot idéző cserje nagyon népszerű hazánkban is, ami nem csoda, hiszen apró, piros, vajszínű, fehér és rózsaszín virágai igazán gyönyörűvé teszik. Nem árt tudni azonban, hogy erősen mérgező is, amit már az elődeink is jól tudtak, és előszeretettel alkalmazták a csendes gyilkosságok, vagy éppen öngyilkosságok alkalmával.

A hatása a legtöbb esetben hányás, hasmenés, és fejfájás, de súlyos esetben akár keringési problémákhoz is vezethet. Ha megtörtént a baj, fontos a folyadékpótlás lehetőleg nagy mennyiségben, valamint azonnal forduljunk orvoshoz.

Hirdetés
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz

Hozzászólások

Hírlevél ingyenes!

Ne maradj le a hét legérdekesebb témáiról!
Bien.hu twitter