6 tévhit a bőrödről és a fényvédelemről

, 2012. augusztus 19
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz
Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

1 / 6 Az önbarnító véd a leégés ellen

Az ilyen termékek csupán barnára színezik a bőr legfelső rétegét, tehát semmit sem tesznek az ellen, hogy az UV-sugárzás roncsolja a sejteket.

Egy friss német kutatás ráadásul kiderítette, hogy amennyiben az önbarnító használatát követően egy órán belül napozunk, 180%-kal több szabad gyököt termel a szervezetünk – ez idő előtti öregedéshez, sőt akár bőrrákhoz is vezethet. A legjobb, ha este kened be magad barnító kencével, másnap pedig bőven viszel föl naptejet!

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

2 / 6 A szemkörnyékre nem való a naptej

A bőrrákos megbetegedések 5-10%-a a szemhéjon jelentkezik. Bár ezek többnyire nem a legagresszívabb tumorváltozatok, mégis erősen ajánlott megelőzni őket.

Az ujjbegyeid segítségével nyugodtan kend be az említett területet, és gyengéd, tapogató mozdulatokkal ösztönözd a beszívódást! Amennyiben arcra vagy érzékeny bőrre való, extra magas faktorszámú naptejet használsz, biztosabb a védelem.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

3 / 6 A naptej izzadékonnyá tesz

Az egyesült államokbeli Oregoni Egyetem kutatói ennek az ellenkezőjét bizonyították be. Mivel a napsugarak nagy részét az UV-szűrős készítmények visszaverik, a bőr hűvösebb marad.

A hiedelem oka, hogy a régi típusú, nehéz textúrájú naptejek nehezen szívódtak be, és csúszós érzetet hagytak maguk után, ami verejtékezéssel párosulva nem éppen kellemes élmény. A mai kencékkel azonban ritka az ilyen gond. Ha mégis negatív élményeid vannak, próbálj ki másikat!

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

4 / 6 Ha leégtél, már mindegy

Sokan hiszik, hogy ha már lepirult a válluk a strandon, csak naptej-pocsékolás a kenegetés. Ez óriási tévedés, hiszen az UV-sugarak sokkal mélyebben károsítják a bőrt, mint ahogy az szabad szemmel látható.

Így nem a piros árnyalat a legfőbb gond, hanem ami „alatta” történik. Az ilyen, gyakran bőrrákhoz vezető folyamatokat mindenképpen megéri mérsékelni!

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

5 / 6 Annyi a D-vitaminnak

Tévedés, hogy csak a védelem nélküli napozás segíti elő a D-vitamin termelődését az emberi szervezetben. A naptej valóban blokkolja az UV-sugarak káros hatását, de a bőrödben ettől még lejátszódik az a kémiai folyamat, ami e létfontosságú vegyület előállításához vezet.

A csontrendszer és a szénhidrát-anyagcsere egészségéhez szükséges D-vitamin már a karok 15-20 perces enyhe napoztatásával útnak indul, de táplálkozási trükkökkel, azaz lazaccal, tojással és tejjel is „sürgetheted”.

Kép nagyítása A nagyításhoz kattints a képre!

6 / 6 A faktoros spray teljesen megvédi a hajat

Elvileg igen, gyakorlatilag azonban lehetetlen a teljesen egyenletes felvitel. Gondolj bele: az ideális hatáshoz arra lenne szükség, hogy a fejbőröd minden négyzetmilliméterétől kezdve minden egyes hajszál legvégéig eljusson a folyadék.

A bőséges alkalmazással persze javíthatsz az esélyeken, de mégiscsak egy divatos szalmakalap védi meg a legjobban a tincseidet. Ne feledd, hogy itt nem csupán esztétikai szempontokról van szó, hiszen a fejre irányuló erős napsugárzás könnyen megbosszulhatja magát napszúrás vagy hőguta formájában!

Hirdetés
Google+
Add a Startlaphoz
Szólj hozzá a cikkhez!
Nyomtatás
Horoszkóp hozzáadása a Facebook profilomhoz

Hozzászólások

Kapcsolódó témák

Hirdetés

Hírlevél ingyenes!

Ne maradj le a hét legérdekesebb témáiról!
Bien.hu google