Tea, úszás és tabletta: 6 meglepő dolog, ami árthat a fogaidnak

Tea, úszás és tabletta: 6 meglepő dolog, ami árthat a fogaidnak

Címlap / Életmód / Egészség / Tea, úszás és tabletta: 6 meglepő dolog, ami árthat a fogaidnak

Tudtad, hogy a forró tea, a klóros medence vize és a fogamzásgátló tabletta is elcsúfíthatja a mosolyodat? Csokorba szedtünk néhány olyan tényezőt, amiről talán nem hitted volna, hogy ludas lehet ebben…

Forró tea egy hideg estén

Ha hidegben, vagy éppen csak melegbe érve valami forrót iszol, a hőmérséklet-különbség hatására sajnos apró repedések keletkezhetnek a fogzománcon.

A szabad szemmel alig látható sérülések egy-két alkalom után valószínűleg még nem okoznak panaszt, ám ha a zománc alatti sárgás fogtest, a dentin láthatóvá válik, szörnyű kínokban lehet részed.

A repedések legfelületesebb formája csupán esztétikai probléma – főleg azért, mert nagyon könnyen színeződik kávé vagy vörösbor miatt –, a mélyebbek azonban töréshez, fertőzéshez vagy szuvasodáshoz vezethetnek.

Kerüld tehát az óriási hőmérséklet-különbséget!

Úszás nyitott szájjal

Az olyan medence, melynek klórtartalmát nem szabályozzák megfelelően, nemcsak a bőrödnek és a hajadnak árthat, hanem akár a fogaidnak is.

A nagy mennyiségű klór ugyanis felgyorsítja a fogeróziót, elszínezheti a zománcot, továbbá érzékennyé teheti azt.

A klór és a víz kettőse gyenge hidroklórsavat eredményez, ami sokkal rosszabb hatással lehet a mosolyodra, mint a gyümölcsökben lévő citromsav vagy a kóla foszforsavja.

Két szívességet tehetsz a fogaidnak, amikor úszni mész: az egyik, hogy gondos karbantartás alatt álló medencét választasz, a másik pedig, hogy olyan úszásnemre voksolsz, amelynek levegővételi technikájánál zárva tarthatod a szádat.

Allergia elleni gyógyszerek

Az antihisztaminok – amelyeket leggyakrabban allergiás és asztmás panaszok ellen írnak fel – szájszárazságot okozhatnak.

Márpedig a csökkent nyáltermelés bajba sodorhatja a fogaidat, hiszen elszaporodhatnak a lepedékképző baktériumok a szádban.

Az antihisztamin, mint ahogy a nevében is szerepel, az immunrendszer által termelt hisztamin vegyületeket blokkolja, így tompítja a reakciót.

Csakhogy a hisztamin-receptorok működésének gátlása más sejtekre is hat a testben, beleérve a nyálmirigyeket.

Az érintetteknél ennélfogva lényegesen magasabb az ínygyulladás és a fogszuvasodás veszélye.

Fogmosás rögtön evés után

Szuper, ha megvan benned az igény, hogy minden étkezés után fogat moss.

Ez azonban mégis rossz döntésnek bizonyulhat, amennyiben cukor- vagy savtartalmú falatokat fogyasztottál – tehát majdnem mindig.

Ez annak tudható be, hogy a fogzománcodnak esélye sincs megkeményedve magához térni a táplálkozás jelentette támadás után, máris jönnek a sikáló mozdulatok, amelyek még tovább roncsolják.

Szerencsére megmenekülhetsz a problémától, ha vársz a fogmosással egy félórát, a fennmaradó időben pedig alkoholmentes szájvízzel vagy rágógumival gondoskodsz a frissességről.

Egyes fogamzásgátló tabletták

Az egykomponensű, csakis progeszteront tartalmazó fogamzásgátlók gyakori mellékhatása az ínygyulladás, illetve az ínyvérzés.

A kellemetlenség hátterében az áll, hogy az érintett készítmények hasonlóan hatnak a testre, mint egy kialakult terhesség.

A szakértők feltételezése szerint az ilyenkor felszabaduló hormonok túlzott reakciót idézhetnek elő a foglepedékre, s ennek gyulladás lehet az eredménye.

Noha a megelőzésre nincs mód, megfelelő szájhigiéniával enyhítheted a problémát.

Az antibakteriális szájvíz ilyenkor is segít – de mindenképpen tájékoztasd az orvosodat a bajról!

Ne feledd: még számos fogamzásgátlási alternatíva közül választhatsz, tehát nem muszáj ilyen kompromisszumot kötnöd.

Könnyűbúvárkodás

A víz alatti hobbi állkapocs-fájdalomhoz, ínyszövet-bántalmakhoz és fogfájáshoz vezethet, mivel ugye erősen közre kell fognod a levegőt biztosító csövet.

Az orvosok „búvárszáj-szindrómának” is hívják ezt a jelenséget.

Ha csak alkalmanként, tehát például tengerparti utazások idején búvárkodsz, természetesen nem lesz semmi bajod – amennyiben viszont rendszeresen űzött hobbiról van szó, érdemes gyakrabban elmenned szűrővizsgálatra a fogorvosodhoz, illetve fokozott figyelmet fordítanod az említett tájékon jelentkező sajgásra.

A te fogaidat a felsoroltak közül melyik katasztrófa sújtja?

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!